• Eenvoudig zelf te monteren
  • 15 jaar garantie
  • Specialist in maatwerk
Stel je vraag contact

4 tips voor de inrichting van een open kast

4 tips voor de inrichting van een open kast

Open kast een probleemzone? Niet met deze tips!

Een lege vakkenkast of onaangeroerde legplanken: het bezorgt velen onder ons de kriebels. Hoe vul je dit ‘lege vlak’ met een boeiende compositie, zonder dat het te druk of rommelig wordt? Gooi je perfectionisme overboord en experimenteer met de volgende 4 tips.

Out or in the box?

Tip 1: neutraliseer kleuraccenten

Start in een open kast met een neutrale basis. Speel met kleuren binnen een kleurenpalet: zo vormt alles een geheel. Doorbreek voorwerpen met kleurige accenten door voldoende neutrale tinten te gebruiken. Zoek de balans op door ook delen van de open kast leeg te laten staan. 

Maak van je open wandkast juist een eyecatcher door de achterliggende wand een leuke accentkleur of kek behangetje te geven. Zo geef je het een leuke twist en krijgt het meteen een unieke en persoonlijke uitstraling. 

Een kast van vloer tot plafond in de slaapkamer

Tip 2: de juiste presentatie

Let goed op verhoudingen en lijnen wanneer je de kast gaat indelen. Organische en ronde vormen overheersen bijvoorbeeld nooit. Ze ogen juist zachter en gaan gemakkelijker op in de omgeving. Profiteer daarnaast van de kracht van het aantal en beperk je tot selecte items. Less is more! Het is leuk om bijvoorbeeld een mini-collectie aan boeken of kunst te presenteren. Hiermee laat je op een persoonlijke en mooie manier in de vakkenkast zien wat jij leuk vindt.

Staat de vakkenkast in de bijkeuken of het washok? Ook dan kun je schoonmaakattributen netjes opbergen in een open kast zonder dat het meteen rommelig wordt. Kies hiervoor bijvoorbeeld voor leuke manden.

Tip 3: combineer oud met nieuw

Zoek de spanning op met oud en nieuw. Antiek en vintage spullen vertellen een persoonlijk verhaal, en een open kast wordt boeiend wanneer er een verhaal in zit. Het moet jouw persoonlijkheid weerspiegelen. Maar maak het jezelf niet te moeilijk: het hoeft niet perfect te zijn.

Durf ook te breken met het traditionele: er zijn geen regels! Zo hoef je een kunstwerk niet altijd op te hangen. Een open kast is juist de ideale plek om kunstwerken neer te zetten en met elkaar te combineren. Speel met kleinere kunstwerken, kader sommige schilderijen in en andere juist niet. Beoordeel wel altijd of het goed in het geheel past: geef de schilderijen het juiste formaat zodat ze niet opgepropt staan, maar ook niet in het geheel verdwijnen. 

Tip 4: veilig achter glas

Voelt het toch veiliger om je dierbare spulletjes achter een deur op te bergen? Maak dan een ware vitrine van je open kast door er glazen schuifdeuren voor te plaatsen. Een glazen wand zorgt niet alleen voor meer openheid, maar ook voor meer gezelligheid: door al die doorkijkjes hou je contact met je spullen en accessoires. Daarnaast is een schuifdeur handig omdat het geen openzwaai heeft. Dit voelt veiliger aan bij gebruik van een glazen deur en daarnaast bespaart dit veel ruimte in de kamer. Je kunt ook kiezen voor ene vrijstaande vitrinekast voor je verzameling. Op de foto zie je de Tangled vitrine van Caroline Wilcke (2017). Straks design en mooi gestyled.

Blijft het maken van de juiste keuzes lastig? 

Carlijn denkt met je mee voor een passende oplossing.

Neem contact met ons op

Meer lezen?

Zo maak je van zolder de perfecte speelkamer

donderdag 01-09-2022

Zo maak je van zolder de perfecte speelkamer

Maak slim gebruik van de ruimte op zolder en tover het om tot speelkamer voor de kinderen. Lees nu interieurtips om de perfecte speelruimte te creëren!

Lees meer
Vergroot je zolder met onze 3 beste interieurtips!

woensdag 06-07-2022

Vergroot je zolder met onze 3 beste interieurtips!

Vaak is de zolder niet erg groot door het schuine dak. Toch kun je al snel ruimte winnen met wat praktische oplossingen. Ontdek nu onze 3 beste interieurtips!

Lees meer