• Eenvoudig zelf te monteren
  • 15 jaar garantie
  • Specialist in maatwerk
Stel je vraag contact

Zo maak je van zolder de perfecte speelkamer

Zo maak je van zolder de perfecte speelkamer

Binnen no time van zolder naar speelruimte

Voor kinderen is het erg prettig om een plekje te hebben om zich terug te kunnen trekken. Lekker spelen, ontsnappen de drukte van school en even geen volwassenen om je heen. Biedt de benedenverdieping hier geen ruimte voor, of houd je gewoonweg niet van rommel in de woonkamer of andere leefruimtes? Denk er dan eens aan om de zolder om te toveren tot speelruimte! Hiermee bied je jouw kinderen voldoende ruimte voor een eigen plekje waar ze zich op een veilige manier kunnen bewegen. 

Never underestimate the importance of fun

Een basis op zolder van licht en kleur

Een nadeel van de zolder is dat het vaak een donkere ruimte is, waardoor het al snel klein oogt. Maar onderschat niet hoeveel ruimte een zolderverdieping kan bieden! Zorg voor een goede basis in het interieur, dan kunnen de kinderen er jaren vooruit. Plaats bijvoorbeeld een dakkapel of dakvenster en zorg hiermee voor voldoende natuurlijk licht. Wist je dat een dakvenster 2x zoveel licht binnenlaat als een gewoon raam? Maak ook gebruik van een slim lichtplan en plaats hier en daar spiegels die het licht weerkaatsen. Zo lijkt de zolder ineens een stuk ruimer.

Speelgoed wordt vaak gekenmerkt door veel felle kleuren met allerlei toeters en bellen. Zodra dit rondslingert in de speelruimte, oogt de kamer al snel rommelig en druk. Houd daarom de basis van de kamer rustig door lichte kleuren op de muren te gebruiken. Heb je een grote zolder en wil je de speelruimte toch wat knusser maken? Ga dan voor een lichte kleur en combineer deze met een contrastkleur. Kies daarnaast voor verschillende soorten hout om een speels effect te creëren, bijvoorbeeld met steunbalken.

Juist meubelgebruik in de speelkamer

De kinderen parkeer je op de speelkamer op zolder: lekker rustig! Maar dat gestommel en gekeet op de bovenverdieping kan op den duur ook voor irritatie zorgen. Maak daarom slim gebruik van zachte meubels en accessoires om het geluid te dempen. Denk aan vloerkleden, mooie kussens, schapenvachtjes en speelmatten. Creëer met een lekkere zitzak, hangstoel of eggchair een leuke zitruimte om lekker in weg te kruipen met een boek of gameconsole. Deze plek komt ook later nog van pas, wanneer de kids ouder zijn! 

Daarnaast is het ook een tof idee om gebruik te maken van krijtverf of magneetverf op de muur of een tafeltje. Niet alleen functioneel, maar ook nog eens erg leuk! Daag ook je kinderen uit door bijvoorbeeld een schommel of ringen op te hangen of een klimrek tegen de muur te zetten. Ziet erg niet alleen leuk uit, maar nodigt ook nog eens uit tot beweging!

Voldoende opbergruimte in de speelkamer

Wat stiekem het allerfijnste is aan zo’n speelzolder? De rotzooi kan blijven liggen! Je trekt de deur weer dicht en niemand heeft er last van. Maar natuurlijk wil je toch gewoon dat het een beetje opgeruimd blijft. De slimste manier om genoeg opbergruimte op zolder te creëren, is door gebruik te maken van een schuifwandsysteem. De schuine muren bieden de uitstekende plek op een schuifwand op zolder te plaatsen. Zo’n maatwerkkast met schuifdeuren biedt de perfecte plek om veel speelgoed op te kunnen bergen. Ga voor een kastinterieur met schappen en plaats hier transparante bakken op. Met enige creativiteit kunnen de kinderen hier zelfs een tijdelijk barbiehuis of winkeltje van maken. Zo’n kast met schuifdeuren onder schuin dak is dus perfect voor een echte meidenkamer of jongenskamer. En de schuifwanden bestel je eenvoudig online en op maat!

Meer opbergtips voor de speelkamer

Van speelzolder naar puberkamer

Hoe leuk die speelruimte op zolder het ook is: het is helaas niet oneindig. Op een gegeven moment worden de kids ouder en ruilen ze hun speelzolder liever in voor een hangplek. Denk bij de inrichting van de speelkamer dus op de lange termijn, zodat je het later eenvoudig om kunt toveren tot de perfecte puberkamer. Gebruik dus niet te uitgesproken kleuren in de basis van het interieur en kies meubels die ook later nog gebruikt kunnen worden.

Een functionele en tijdloze kinderkledingkast kiezen doe je zo!

Waar stal jij nu jouw spullen?

Normaliter is de zolder de opbergplek bij uitstek. Maar waar berg je met een speelzolder dan je eigen spullen op? Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een tussenwandje op zolder te plaatsen en slechts een deel van de ruimte om te toveren tot speelkamer. Het andere deel kun je dan alsnog gebruiken als opslagruimte. Maar onderschat ook niet hoeveel je kwijt kunt op andere plekken in huis: de kelder, bijkeuken, schuur of garage. Door op alle plekken slim gebruik te maken van schuifwanden, creëer je voldoende opbergruimte voor al je spullen. 

Tip: zo creëer je leuke speelhoekjes in de speelkamer

Blijft het maken van de juiste keuzes lastig? 

Carlijn denkt met je mee voor een passende oplossing.

Neem contact met ons op

Meer lezen?

5 tips: een kleine slaapkamer inrichten

woensdag 14-09-2022

5 tips: een kleine slaapkamer inrichten

Met wat handige interieurtips biedt zelfs de kleinste slaapkamer veel mogelijkheden! Lees nu alles over de voordelen van multifunctionele meubels, juist kleurgebruik en een schuifwandkast op maat.

Lees meer
4 tips voor de inrichting van een open kast

woensdag 03-08-2022

4 tips voor de inrichting van een open kast

Een open kast juist inrichten kan dit tot dé eyecatcher van het interieur maken. Heb je hier wat hulp bij nodig? Richt jouw open kast juist in met deze 4 tips.

Lees meer